Klepet ob medeni kavi in predavanje: Brez čebel ne bo življenja

Zadnje novice

V petek, 11. novembra, je bilo v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem veliko čebelarjev in ljubiteljev čebelarstva, čebel in medu … Ob zaključku projekta Čebela BERE med, ki so ga partnerji LAS Mežiške doline, Občina Ravne na Koroškem, Koroška Osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem ter Čebelarsko društvo Ravne na Koroškem uspešno pripeljali do konca, je potekalo zanimivo druženje ob dobri medeni kavi v naši lepi grajski kavarni Eleonora.

Prisluhnili smo predavanju ”Brez čebel ne bo življenja” Matjaža Levičarja, ki čebelari na ekološki način z 240 čebeljimi družinami in ima večletne izkušnje s čebelarjenjem v JV Aziji. Leta 2013 je prejel naziv mednarodni čebelarski inštruktor, ki mu ga je podelila Čebelarska zveza Kambodže. Je član delovne skupine za čebelarstvo na MKGP, član upravnega odbora Slovenskega združenja poklicnih čebelarjev, tržno usmerjen čebelar ČZS in član upravnega odbora Združenja ekoloških čebelarjev.

Številni obiskovalci so prisluhnili in izvedeli veliko koristnih informacij Matjaža Levičarja. Podal je namreč konkretne nasvete čebelarjem, kako se soočati s podnebnimi spremembami in kako lahko posamezniki in društva ukrepajo za boljši jutri.

»Si sapis, sis apis«. (Če si moder, bodi kot čebela.)

Tema predavanja sicer predstavlja le delček Evropskega zelenega dogovora, katerega pot naj bi določala Evropo v letu 2050, kot prvo podnebno nevtralno celino. Verjamemo, da dogodki kot je ta, spodbujajo in opozarjajo vse nas na odgovornosti, ki jih nosimo.

Za glasbeno popestritev dogodka je s čarobnimi melodijami poskrbela Ditka.

Dogodek je, skupaj Čebelarskim društvom Ravne na Koroškem, organizirala LAS Mežiške doline. Sponzor dogodka pa je bila Europa Direct Koroška, ki deluje pod okriljem A.L.P. Peca.

Naj medi!

Več novic