Novice

Poznavanje temeljnih postopkov oživljanja in usposobljenost za uporabo AED-aparatov povečujeta možnost preživetja ljudi s srčnim zastojem ali drugimi zapleti, ki smo jim lahko priča kadar koli.

V Sloveniji srčni zastoj vsak dan doživi približno 10 ljudi. Od 5 do 6 jih takoj umre, v več kot 90 % primerov pa je prisoten še nekdo, ki bi lahko priskočil na pomoč. Večina le pokliče 112 in počaka do prihoda reševalcev, ko je velikokrat že prepozno. Če nihče ne izvaja oživljanja, že v 4–5 minutah po srčnem zastoju možgani dobijo nepopravljive okvare, medtem ko je z masažo prsnega koša in hitro uporabo AED-aparata mogoče pomagati bolniku, da je brez resnejših posledic.

Bojazen, da bi s svojo nevednostjo poznavanja postopkov nudenja prve pomoči nekomu škodovali, je običajno vzrok za oklevanje.

Da bi vse opogumili k hitremu nudenju pomoči ljudem v zdravstvenih težavah, Koronarni klub Mežiške doline v okviru projekta SKUPAJ ZA VARNI JUTRI od avgusta izvaja brezplačna usposabljanja na temo temeljnih postopkov oživljanja, predavanja z vsebinami o zdravem načinu življenja in tečaje uporabe AED-aparatov.

Nekaj utrinkov z minulih dogodkov v Mežici ter na Prevaljah in Ravnah:

     

.-11.-2021-OOZ-Ravne-INFOSYS-TPO      

V četrtek, 4. 11. 2021, se je začela izvajati prva aktivnost v programu »Razmigajmo se za trajnostno mobilnost«. Skupina, prijavljena na tečaj samoobrambe in varnega padanja, je pri Judu klubu Ravne na Koroškem začela z učenjem osnovnih tehnik samoobrambe, kar je predvsem trening refleksov, kako varno pasti. V nadaljevanju se bodo udeleženke seznanile z obrambo z napadom, kasneje tudi z orožjem.

V torek, 9. 11. 2021, se prične še ena aktivnost, organizirana na DTK-ju, kjer bo skupina sodelujočih tedensko »migala« v bazenu in krepila imunski sistem v savni.

V januarju, februarju in marcu bo v centru M-FIT potekala brezplačna funkcionalna vadba (skupina je že zasedena), nato pa bodo v preostalih mesecih leta 2022 in prvi polovici leta 2023 organizirani še trije brezplačni tečaji nordijske hoje, vadba spinninga, tečaj joge in boks za ženske.

Zainteresirani za udeležbo v programu “Razmigajmo se …”, ki poteka pod okriljem projekta Skupaj za varni jutri, sofinanciranega iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, se lahko prijavite pri LAS Mežiške doline oz. podjetju A. L. P. PECA d.o.o. (alenka.miler@alppeca.si).

 

Na fotografijah so utrinki z vadbe v telovadni dvorani Judo kluba Ravne na Koroškem, 4. 11. 2021.

Redna telesna vadba, tudi hoja in kolesarjenje, je v kombinaciji z zdravo prehrano in nasploh z zdravim življenjskim slogom glavni dejavnik, ki zmanjšuje tveganje za vse vrste bolezni. S spodbujanjem prebivalstva k rednemu gibanju, trajnostnim oblikam mobilnosti – predvsem hoji in kolesarjenju, zdravi prehrani in nasploh k zdravemu življenjskemu slogu dosežemo dvojno korist – zdrave ljudi, ki hodijo peš in kolesarijo ter tako zmanjšajo uporabo avtomobila na minimum.

Vabimo vas, da se pridružite programu Razgibajmo se za trajnostno mobilnost, v okviru katerega organiziramo različne brezplačne vadbe, s katerimi želimo spodbujati k rednemu gibanju. Vadbe so brezplačne, pogoj za udeležbo pa je redna prisotnost v ciklu vadb in upoštevanje pogoja PCT.

V okviru programa Razmigajmo se za trajno mobilnost so zaenkrat dogovorjeni naslednji termini in vadbe:

Vadba Termin Trajanje Število Lokacija
tečaj samoobrambe in varnega padanja za ženske
četrtki ob 19.30, začetek: 4. 11. 2021 7 vadb po uro in pol skupina od 10 do 20 oseb DTK, Ravne na Koroškem
plavanje in savna za ženske
torki ob 18.00 ali 19.00, začetek: november 2021 12 obiskov 10 oseb DTK, Ravne na Koroškem
funkcionalna vadba   torki ob 17.30, petki ob 16.30; začetek: 7. 1. 2022, zaključek: 29. 3. 2022 24 vadb po eno uro skupina od 8 do 10 oseb M – FIT, Ravne na Koroškem

 

Prijave na brezplačno vadbo zbiramo po elektronski pošti alenka.miler@alppeca.si do zapolnitve prostih mest. Več informacij na 059 091 083.

V letu 2022 in 2023 načrtujemo izvedbo treh tečajev nordijske hoje, vadbo spinninga, joge in boksa za ženske.

Program Razmigajmo se za trajnostno mobilnost izvajamo v okviru operacije sodelovanja Skupaj za varni jutri.

Operacija sodelovanja SKUPAJ ZA VARNI JUTRI je bila uspešna na 5. javnem razpisu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za podukrep 19.3., PRP 2014–2020: »Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine«, in vključuje pet lokalnih akcijskih skupin: LAS Mežiške doline, LAS Dolenjske in Bele krajine, LAS Suhe krajine, Temenice in Krke, LAS po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe in Partnerstvo LAS Zasavje.

Partnerice v projektu na območju Mežiške doline so občine Ravne na Koroškem, Prevalje in Mežica, A. L. P. Peca d.o.o. in Območna obrtno-podjetniška zbornica Ravne na Koroškem.

Partnerstvo LAS-ov podpira pobudo, da bi po celotni Sloveniji obstajala mreža javno dostopnih AED-aparatov in da bi bilo prebivalstvo usposobljeno tako za njihovo uporabo kot za temeljne postopke oživljanja. Dolgoročna cilja projekta sta, da se poveča število tistih, ki se po preživetju srčnega zastoja vrnejo v domače okolje in imajo enako kakovost svojega življenja kot pred tem, ter da se zviša nivo zavedanja prebivalcev (Mežiške doline) o pomembnosti zdravega načina življenja, s poudarkom na prehrani in gibanju.

V projektu bo tako kupljenih in nameščenih 91 AED-aparatov (od tega 11 v Mežiški dolini) ter izvedene najmanj 504 različne delavnice, usposabljanja oz. tečaji z namenom promocije AED-aparatov in pomena hitrega ukrepanja pri nujnih stanjih. LAS Mežiške doline bo v sodelovanju s Koronarnim klubom Mežiške doline organiziral 77 tečajev za najmanj 750 udeležencev. K redni telesni vadbi bomo spodbudili s programom Razmigajmo se za trajnostno mobilnost, v okviru katerega bomo zainteresirane povabili na brezplačne aktivnosti (npr. tečaj samoobrambe, tečaj varnega padanja, plavanje, funkcionalna vadba, nordijska hoja, spinning, joga, boks za ženske).

Strokovna skupina partnerstva bo oblikovala publikacijo o temeljnih postopkih oživljanja, uporabi AED-aparatov in s smernicami za zdravo življenje ter posnela predstavitveni film.

Projektna skupina je s pripravami skupnih aktivnosti začela na sestanku LAS-ov, ki ga je Partnerstvo LAS Zasavje gostilo v Hrastniku v četrtek, 14. oktobra 2021.

Projekt se bo zaključil junija 2023.

Čebelarsko društvo Ravne na Koroškem je v okviru projekta »Čebela BERE med!« na čebelnjaku na Javorniku uredilo fotovoltaiko in tako dobilo elektriko! 🤩💡
🐝 Novo pridobitev čebelarjev smo danes obeležili s simbolično otvoritvijo, ki jo je popestril obisk maskote čebelice in simpatični nastop otrok iz Vrtca Ravne na Koroškem, enota Ajda.
🐝 Na slovesnosti so spregovorili Viktorija Barbič, direktorica podjetja ALP Peca, Ludvik Kordež, predsednik Čebelarskega društva Ravne na Koroškem, in dr. Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem.
🐝 Med obiskovalci smo bili veseli tudi predstavnice Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Simone Vončina, predsednika četrtne skupnosti Javornik – Šance Rajka Kočeta, ravnateljice Vrtca Ravne na Koroškem Mateje Hovnik, ravnatelja OŠ Koroški jeklarji Aljaža Banka, podžupana Občine Prevalje Boštjana Gorenška ter vseh mlajših in starejših ljubiteljev čebel in čebelarjenja.🐝🐝🐝
Mestna tržnica Ravne je danes zopet prekipevala od dobre volje in smeha, ki so ga učenkam in učencem OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem in OŠ Koroški jeklarji (ter drugim obiskovalcem) izvabljale razgibane in raznovrstne delavnice!🤩
📇Na delavnici sitotiska pri Jasku in Mileni so sodelujoči spoznali tehniko sitotiska in se tudi sami preizkusili v tiskanju na razglednice.
🖌 Polona je učencem prikazala poslikavo na steklo, vendar nikoli ni bilo dovolj časa za vse motive, a končni izdelki bodo zagotovo krasili domače kredence.
🪢 Delavnica klekljanja, ki sta jo vodili klekljarici Marjeta in Nada iz Klekljarskega društva Koroška, sekcija Lipa, je vodila do odkritja
pravega bogastva nepričakovanih talentov – predvsem med fanti, ki so izrazili velik interes za to ročno spretnost.
⚽️ Delavnica starih iger, ki so jo vodile razigrane in vedno polne pozitivne energije članice Društva šola zdravja – sekcija Javornik, je odmevala od veselja nad ponovno oživljenimi starimi igrami, v katerih so sodelovali tako starejši kot mlajši.
Nepozabno medgeneracijsko druženje na tržnici je vsem minilo prehitro, a saj je tako pri vseh lepih rečeh.🙌🏻
☀️ Dogodek sta A. L. P. PECA d.o.o. in LAS Mežiške doline organizirala v okviru projekta “Tržnice za lokalno in domače v Mežiški dolini”.
Sodelovali so:
  • Moja Občina Ravne 24/7
  • JAC Print Društvo
  • Šola zdravja
  • UTRIP RAVEN
  • Clld Slovenija
  • SheWolfka

 

rpt