Novice

Lokalna akcijska skupina Mežiške doline izvaja projekt Skupaj za varni jutri. Del projekta je tudi program Razmigajmo se za zdravje, v okviru katerega organiziramo dogodek:

KOLESARIM ZA ZDRAVJE IN ZELENO PRIHODNOST

V soboto, 21. 5. 2022 bomo kolesarili od Raven na Koroškem do kozolca na Poljani. Lahko se nam pridružite na začetku poti, nekje po poti ali pa na koncu.

Pri kozolcu nas bo pričakala zdrava malica, sestavljena iz ekološko pridelanih sestavin Ekološke kmetije Gradišnik.

Sledili bosta predstavitvi temeljnega postopa oživljanja in uporabe AED – avtomatskega defibrilatorja, nato pa si bomo ogledali info točko Geoparka Karavanke in prenovljeni kozolec.

Po zaključku druženja se bo skupina odpravila v smeri proti Ravnam. Od nas se lahko poslovite kjerkoli vam to najbolj ustreza.

Na poti nazaj se bomo ustavili tudi na stadionu na Prevaljah, kjer se bomo pridružili obiskovalcem Festivala bralne značke.

Dobimo se ob 9.00, pred občino Ravne na Koroškem.

Tisti, ki nimate lastnega kolesa, nam to sporočite ob prijavi in zagotovili vam bomo kolo iz sistema izposoje koles Picikl.

Za vse ostale, ki se boste pripeljali sami – dobimo se ob 10.00 pri kozolcu na Poljani.

Prijava na dogodek je obvezna!

Prijavite se na e-poštnem naslovu: martin.barbic@alppeca.si, ali na telefonski številki: 02 82 17 860.

Nordijska hoja se je razvila iz smučarskega teka in je bistveno drugačna oblika rekreacije kot pri nas bolj uveljavljeno pohodništvo.

V okviru programa »Razmigajmo se za trajnostno mobilnost« pri projektu Skupaj za varni jutri vas vabimo, da se nam pridružite na tečaju nordijske hoje in spoznate to koristno obliko vadbe za vse starostne skupine.

Več o prednostih nordijske hoje najdete TUKAJ.

Tečaj bomo izvajali v dveh skupinah po 5 srečanj:

 • ob sredah od 16.30 do 18.00, uvodno srečanje bo v sredo, 13. 4. 2022
 • ob četrtkih od 16.30 do 18.00, uvodno srečanje bo v četrtek, 14. 4. 2022

Dobimo se v parku Ravne na Koroškem, pred grajsko kavarno Eleonora.

Za udeležbo je potrebna športna oprema, palice za nordijsko hojo pa vam priskrbimo mi.

Zainteresirani se lahko o prostih mestih pozanimate na e-mail naslovu martin.barbic@alppeca.si, ali na telefonski številki 02 82 17 860.

Prijave zbiramo do zapolnitve obeh skupin.

Edini pogoj je redna udeležba z obilo dobre volje!

Občina Ravne Na Koroškem v okviru operacije Povezani za vse generacije, vabi na tečaj samoobrambe in varnega padanja, v izvedbi Judo kluba Ravne na Koroškem.
Pozitivni vidiki redne telesne dejavnosti so nepreštevni, a včasih je težko narediti tisti prvi korak. S programom »Razmigajmo se za zdravje« vam bomo nudili kar nekaj možnosti za udeležbo pri različnih brezplačnih aktivnostih.
V četrtek, 24. 3. 2022, ob 19.30, v mali dvoranu v DTK na Ravnah na Koroškem, pričnemo s tečajem samoobrambe in varnega padanja za ženske, kjer je na voljo še nekaj prostih mest za vse, ki bi želele spoznati vadbo, ki združuje gibanje, izboljšanje ravnotežja in psihofizične kondicije ter učenje pravilnega padanja.
Prijava ni potrebna.
Edini pogoj je redna udeležba – tečaj traja 4 četrtke zapored od 19.30 do 21.00!
Več informacij dobite na telefonski številki 02 82 17 860 ali e-mail naslovu martin.barbic@alppeca.si.
Vabljene!

Člani strokovne skupine, ki sodelujejo pri izvedbi aktivnosti projekta Skupaj za varni jutri, svoje znanje delijo tudi na terenu na vključenih območjih tam, kjer je to potrebno. S tem namenom so posnetli promocijski videoposnetek, v katerem prikažejo temeljne postopke oživljanja in uporabo AED aparata.

Sodelovali so:

Zdenko Šalda, ZD Trebnje (LAS STIK)

Gregor Pajić, ZD Hrastnik (Partnerstvo LAS Zasavje)

Primož Velikonja, ZD Kočevje (LAS PPD)

Peter Kordež, Koronarni klub Mežiške doline (LAS MD)

Aleš Jakše, ZD Novo mesto (LAS DBK)

 

V zadnjem času ena najbolj priljubljenih vadb je brez dvoma funkcionalna vadba, saj naslavlja glavne izzive sodobnega življenjskega sloga, kot so sedeče delo, odsotnost fizičnih obremenitev in ponavljajoči se gibi.

V sklopu programa “Razgibajmo se za trajnostno mobilnost”, sta 2 skupini udeležencev začeli s tečajem funkcionalne vadbe.

Namen funkcionalne vadbe je tako okrepiti mišice ter telesu povrniti moč in gibčnost za lažje spopadanje z vsakodnevnimi opravili in telesnimi napori. Seveda pa to niso edine koristi. Kot vsaka telesna aktivnost, je tudi funkcionalna vadba koristna ne le za telo, temveč tudi za duha. Pregovor zdrav duh v zdravem telesu še kako drži, hkrati pa se z dobro telesno pripravljenostjo dokazano lažje zoperstavimo hitremu tempu in stresu sodobnega življenja.

VABILO

Podjetje A. L. P. Peca d.o.o. v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji organizira participativni spletni dogodek BrezUPI mladih na Koroškem – kako ustvariti privlačne pogoje za delo in življenje mladih na Koroškem?”
2022 je evropsko leto mladih, zato vanj vstopamo s pomembnim pogovorom, kako bomo na Koroškem s sodelovanjem in vizijo mladih zgradili boljšo prihodnost, ki bo bolj zelena, vključujoča in digitalna.

Vabimo vas, da se udeležite participativnega spletnega dogodka, ki se bo odvil v četrtek, 27. januarja 2022, ob 17.00 prek spletne platforme ZOOM, in delite svoje mnenje o prihodnosti, ki si jo želite za Evropo.
Na dogodku bomo povezali mlade in predstavnike določenih ključnih področij, da skupaj identificirajo aktualne izzive mladih, predebatirajo različne vidike in predlagajo možne rešitve, tudi s pomočjo občin, države in EU. Z nami bodo:

 • Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji;
 • Marijana Cigala, županja Občine Dravograd, predsednica Sveta Koroške regije;
 • Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem;
 • Karmen Sonjak, direktorica RRA Koroška;
 • Katja Pokeržnik, direktorica Koroške gospodarske zbornice;
 • Jasmina Uršič, vodja koroških Uradov za delo;
 • Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine;
 • Jure Lesjak, analitik in vodja odnosov z javnostmi pri Korocivu;
 • Katja Vravnik, direktorica Gledališča DELA;
 • Urška Čerče, podpredsednica Društva raum AU.

Dogodek je del konference o prihodnosti Evrope, ki jo sestavljajo vrsta razprav, dogodkov in izmenjava mnenj na istoimenski platformi, vse z namenom, da državljani delijo svoje zamisli in sodelujejo pri oblikovanje naše skupne prihodnosti. Dogodek se bo snemal in prenašal v živo na več spletnih kanalih.

Za sodelovanje so obvezne prijave prek obrazca, kjer so dobrodošla tudi vaša vprašanja za govornike in mnenja o odprtih temah.

Več informacij in program najdete TUKAJ. 

Vljudno vabljeni k aktivnemu sodelovanju!