Novice

Razumevanje tega, kaj je joga v resnici, je zelo široko. Nekateri pod prakso joge razumejo prakso asan, nekateri meditacijo, spet drugi sprostitev… Joga je v svojem bistvu stanje in hkrati metoda, ki nas temu stanju približa.

Joga je znanost. Je znanost o pravilnem življenju. Namenjena je vključevanju v vsakodnevno življenje. Deluje na vse vidike človeka: na fizičnega, vitalnega, mentalnega, emocionalnega, psihičnega in spiritualnega.

Poleg tega pa je joga tudi vedno bolj priljubljena vrsta rekreacije v zahodnem svetu, saj pomaga proti mnogim težavam modernega sveta: stres, preobremenjenost, pomanjkanje gibanja, pritisk družbe…

LAS Mežiške doline izvaja projekt Skupaj za varni jutri, v okviru katerega izvajamo program Razmigajmo se za trajnostno mobilnost, ki vključuje raznovrstne športne aktivnosti, z namenom širiti zavest o pomenu gibanja za zdravje in motivirati ljudi k telesni aktivnosti.

V ponedeljek, 5. septembra 2022 smo začeli z izvedbo tečaja joge s Tamaro Miler. Udeleženke so po dveh izvedbah zadovoljne in menijo, da se bodo z jogo ukvarjale tudi po koncu tečaja.

Spremljajte spletno stran LAS Mežiške doline za novice o brezplačnih športnih aktivnostih!

LAS Mežiške doline izvaja projekt Skupaj za varni jutri. Del projekta je tudi program Razmigajmo se za zdravje, v okviru katerega organiziramo razne športne aktivnosti.

Vabimo vas na brezplačni tečaj nordijske hoje.

Uvodno srečanje bo potekalo v okviru prireditve ob Svetovnem dnevu srca, ki bo potekala 29. septembra v Grajskem parku Ravne na Koroškem. Vabilo na prireditev najdete tukaj.

Prireditev bo potekala od 10.30 do 12.30, nato pa se bo zaključila s predavanjem BITI s Tamaro Miler v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.

Udeležba na uvodnem srečanju, ki bo v dopoldanskem času, ni obvezna.

Vadba nordijske hoje se bo nadaljevala vsak naslednji četrtek od 6. 10. 2022 do 27. 10. 2022, od 17. ure dalje.

Na voljo je 10 prostih mest – prijave sprejemamo do zapolnitve skupine, zato pohitite s prijavo.

Za udeležbo je potrebna športna oprema, palice za nordijsko hojo pa vam priskrbimo mi.

Nordijska hoja se je razvila iz smučarskega teka in je bistveno drugačna oblika rekreacije, kot pri nas bolj uveljavljeno pohodništvo. Več o prednostih nordijske hoje najdete TUKAJ.

Zainteresirani se lahko o prostih mestih pozanimate na e-mail naslovu martin.barbic@alppeca.si, ali na telefonski številki 02 82 17 860.

Lokalna akcijska skupina Mežiške doline izvaja projekt Skupaj za varni jutri. Del projekta je tudi program Razmigajmo se za zdravje, v okviru katerega organiziramo dogodek:

PRIHRANI Z AKTIVNO MOBILNOSTJO – POTUJ SEBI IN OKOLJU PRIJAZNEJE

Gibanje pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje. Zato čim več krajših poti opravimo peš ali s kolesom. Prav tako sta hoja in kolesarjenje neodvisna od cen energentov in ob skrbi za planet še dodatno prihranimo.

V torek, 20. 9. 2022 bomo kolesarili od Raven na Koroškem, do OŠ Franja Goloba na Prevaljah, kjer se bomo na kratko odpočili, nato pa se bomo odpeljali do Grajskega parka na Ravnah na Koroškem, kjer se bomo pridružili pestremu, gibalnemu dogajanju ob tednu mobilnosti.

Dobimo se ob 14.15, pred občinsko stavbo na Ravnah.

Z nami lahko kolesarite z lastnimi kolesi, ali pa si sposodite kolo iz Ravenskega sistema izposoje koles Picikl. Na voljo bo 20 koles.

VABLJENI!

V Koroški osrednji knjižnici so v četrtek in petek, 9. in 10. junija, uspešno izpeljali šesti festival ČIČI – Zmeraj prinesi si koco! In Knjižne olimpijske igre.

Tokratno dogajanje je bilo v veliki meri v znamenju čebel in čebelarstva, saj je dogodek potekal v okviru projekta sodelovanja LAS Čebela BERE med!. Četrtkov dopoldan za otroke je prinesel živopisani vrvež po knjižnici. Zaradi muhastega vremena smo dogodke gostili v prostorih knjižnice. Otroci so spoznavali osnove sitotiska, se okraševali s festivalskimi ‘tatooji’, potiskavali s čebeljimi žigi in maskotami. Predšolskim otrokom so o čebelah in čebelarstvu pripovedovali člani Čebelarskega društva Ravne, v čebelarskem učnem kotičku pa so lahko z igro spoznavali svet čebel in njihov pomen za življenje.

    

Četrtkov večer je zazvenel v zvokih harfe in petju Zvezdane Novaković, vsestranske glasbene ustvarjalke in performerke, ter komorne zasedbe Grlenice.

V petek pa so se na 6. Knjižnih olimpijskih igrah pomerile ekipe sodelujočih LAS-ov in partnerskih knjižnic iz sosednjih dolin in regij v projektu Čebela bere med. Zmagala je ekipa LAS Raznolikost podeželja iz Celja, drugo mesto je pripadlo ekipi Knjižnice Ksaverja Meška iz Slovenj Gradca, tretji pa so bili naši čebelarji iz Čebelarskega društva Ravne.

foto: Nika Hölcl Praper (Fototeka KOK).

Na pragu poletja, v sredini junija,  v Koroški osrednji knjižnici  na prav poseben način odprejo sezono poletnega branja. Tradicionalno dvodnevno festivalsko dogajanje, ki so ga poimenovali ČIČI – Zmeraj prinesi si koco!,  prebuja telo in duha, izobražuje ter zabava mlade vseh starosti. Kot vsa leta do sedaj se bodo vrstili različni dogodki, od ustvarjalnih pripovedi za najmlajše, koncertov, debat, razstave fotografij na drevesih, do čisto posebnih Knjižnih olimpijskih iger (KOI). Odmevni dogodek s črkami, besedami in knjigami povezuje generacije, odpira javne debate ter na zabaven način promovira bibliotekarsko stroko.

Dogodek bo potekal 9. 6. 2022 in 10. 6. 2022.

Četrtek, 9. junija 2022:

 • Razstava fotografij na drevesnih deblih avtoric Nike Hölcl Praper in Simone Vončina.
 • od 8.30 do 10.00 – BUČELARČEK pripoveduje:

Predšolskim otrokom bodo o čebelah in čebelarstvu pripovedovali člani
Čebelarskega društva. Otroke bo pričakal čebelarski učni kotiček in
pobližje bodo spoznali svet čebel ter njihov pomen za življenje. Program
bodo popestrili čebelji tattooji, žigi in maskote.

 • 11.00 – Delavnica Natisni si vrečko:

Delavnica v sodelovanju s podjetjem JAC, sitotisk in grafično oblikovanje,
je namenjena mladim. Ob tej priložnosti si bodo lahko sami natisnili čebelji
motiv na bombažno vrečko in se spoznali z osnovami sitotiska.

 • 18.00 – Koncert Zvezdana Novaković ZveN in Komorna zasedba Grlenice

Zvezdana Novaković: avtor projekta (vokal, harfa, looperji, kompozicije,
umetniška vodja); Komorna zasedba Grlenice: Zarja Menart, Sonca
Menart, Eva Mulej, Kaja Horvat, Petra Prosen, Neža Janša, Maja
Zagmajster
Zvezdana Novaković ZveN je vsestranska glasbena ustvarjalka in
performerka. Sprehodila se je od etna prek gledališke glasbe do z
elektroniko obogatenega eksperimentiranja. Zvezdana Novaković ZveN je
v krepkem desetletju delovala na toliko področjih in pri toliko projektih,
da jih je težko popisati. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov,
od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od
starodavnih tradicij do elektronike, od lutk do uprsizoritvenih presežkov
Jerneja Lorencija, od klasike do džeza, od poučevanja vokalnih tehnik prek
študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do
alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen
ZveN. Na koncertu bo sodelovala

Petek, 10. junija 2022 ob 11. uri – Knjižne olimpijske igre, KOI2022:

Ekipni četveroboj v zabavnih knjižno-olimpijskih disciplinah, ki
zahtevajo bralne in tudi motorične spretnosti

Discipline:

 • LEPOTNA ČITALNICA: (Koliko knjig [pre]nesete?)
  Lepotna čitalnica je tekmovanje v hitri hoji na kratke
  proge s knjigo na glavi. Zmaga najspretnejši.
 • KNJIŽNI MARATON: (Tekmovanje v hitrem branju)
  Tekmovalci morajo v omejenem času prebrati članek iz
  dnevnega časopisja ter nato odgovarjati na zagonetna
  vsebinska vprašanja.
 • ZANKA UGANKA: (Budilka za možgane)
  Ugibanje odgovorov na različne uganke, napisane ali
  narisane.
 • POLIGON MED KNJIGAMI:
  Iskanje gradiva med knjižnimi policami. Vsaka ekipa dobi
  seznam treh knjig, ki jih mora poiskati v knjižnici, si jih
  izposoditi in priti na cilj.

Igre bo budno nadzirala OLIMPIJSKA KOMISIJA
iz vrst Društva bibliotekarjev Koroške.
Vsaka prijavljena ekipa je sestavljena iz treh
tekmovalcev.
Prijavite se na simona.voncina@knjiznica-ravne.si ali na tel.
02 870 54 31 do torka, 7. junija 2022.

Ob slabem vremenu bodo vsi dogodki v knjižnici.

Kolesarji smo se zbrali na oblačno soboto, 21. 5. 2022, pred Občino Ravne na Koroškem. Kljub jutranjim padavinam smo se pogumno odpravili na pot. Oblaki so nam dobro deli, saj so nam omogočili prijetno vožnjo, kljub nedavni vročini.

 

Pri kozolcu na Poljani sta nas pričakala Viktorija Barbič, direktorica podjetja A.L.P. Peca (Vodilni partner LAS Mežiške doline) in dr. Matija Tasič, župan Občine Prevalje. Med tem, ko smo se kolesarji okrepčali s prigrizki in pogasili žejo, je ga. Barbič udeležencem predstavila projekt sodelovanja Skupaj za varni jutri in jih povabila k sodelovanju na brezplačnih športnih aktivnostih, ki jih bomo v okviru projekta izvajali v jeseni. Župan je predstavil projekt Nakult v okviru Geoparka Karavanke in nadaljnje načrte za razvoj turistične destinacije Poljana. Obiskovalci so imeli možnost preizkusiti VR očala, s katerimi so se virtualno sprehodili med lepotami Mežiške doline.

Naslednja točka našega druženja je bila delavnica temeljnih postopkov oživljanja in uporabe automatskega defibrilatorja – AED.  Širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja je bila temeljna aktivnosti pri zasnovi projekta. Mežiška dolina se tudi ponaša z eno najbolj obširnih mrež AED aparatov v Sloveni – mrežo, ki smo s projektom še povečali. Člana Društvo koronarni klub Mežiške sta nam prikazala celotni postopek oživljanja in poskrbela, da smo razumeli pomen hitrega odziva za reševanje življenj.

Ko sta inštuktorja ocenila, da smo se primerno usposobili, smo se odpravili na malico. V notranjosti kozolca nas je pričakala zdrava, domača malica, ki nam jo je priskrbela ekološka kmetija Gradišnik. Siti in zadovoljni smo ponovno zajahali kolesa. Ustavili smo se na Prevaljah, kjer je potekal Festival bralne značke, nato pa smo druženje zaključili in odšli vsak svojo pot.