Svetovni dan čebel na učnem čebelnjaku na Piglnu

Zadnje novice

Slovenija je decembra 2017 v okviru Organizacije Združenih narodov (OZN) predlagala, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Tako, po zaslugi Slovenije, svet letos praznuje 5. Svetovni dan čebel.

Na Ravnah na Koroškem je tukajšnje čebelarsko društvo na Svetovni dan čebel odprlo svoja vrata in na učni čebelnjak na Piglnu povabilo učence OŠ Koroških jeklarjev. Učiteljica Janja Spanžel, ki je spremljala otroke je čebelarka in članica Čebelarskega društva Ravne na Koroškem.

Mojca Krebs, mentorica Čebelarskega krožka na Gimnaziji Ravne na Koroškem je na čebelnjak pripeljala svoje učence. Skupaj s čebelarji so dijaki pripravili predstavitev opraševalcev, saj čebele niso edine žuželke s to nalogo v naravi. Poslušali smo o čmrljih, divjih čebelah, osah, mravljah, metuljih… skratka zvedeli smo, da obstaja veliko opraševalcev, vendar samo čebele pridelujejo med.

Po koncu predavanja pa so dijaki in čebelarji za otroke pripravili prav poseben podvig – izdelava hotela za žuželke. S hotelom za žuželke lahko na svoj vrt privabimo koristne žuželke, med drugim tudi tiste, ki se prehranjujejo s škodljivimi žuželkami.

Pri izdelavi smo otrokom pomagali in se tudi mi zabavali. Končne izdelke so otroci odnesli domov in jih predali v uporabo žuželkam v naravi.

Otrokom smo predstavili projekt Čebela BERE med in jih povabili k obisku v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, kjer bomo v juniju gostili Čebelarski učni kotiček, ki omogoča učenje o čebelarstvu skozi igro. Prav tako bo v juniju potekal dogodek Festival ČIČI – Zmerja prinesi si koco!, v okviru katerega načrtujemo izvrstne aktivnosti za najmlajše, pa tudi za tiste malo starejše.

Več novic