Podeželska mladina in mednarodne kmečke igre v Mežiški dolini (EKSRP)

Zadnje novice

Prijavitelj: LAS Mežiške doline

Partnerji: Občina Ravne na Koroškem, Občina Prevalje, Občina Mežica, Občina Črna na Koroškem, Društvo podeželske mladine Mežiška dolina

Trajanje operacije: 1. 6. 2019 – 30. 4. 2021

 

Pomembna prelomnica za Društvo podeželske mladine Mežiška dolina so postale 32. Državne kmečke igre (DKI) v letu 2018, kjer si je mlado društvo priborilo zmago. Zmaga, poleg časti in spoštovanja, prinaša tudi veliko odgovornost mladim zmagovalcem, saj so se 33. tradicionalne kmečke igre v letu 2019 odvijale v Mežiški dolini. Člani društva so igre organizirali julija 2019 na Poljani pri Prevaljah. Mladi so uspeli organizirati odmeven mednarodni dogodek, ki je bil v ponos društvu in vsej Mežiški dolini in je tako prispeval k ohranjanju društvenega življenja na podeželju ter aktiviranju mladih iz ruralnih kakor tudi iz urbanih naselij. Izvedbo dogodka so podprle vse štiri občine Mežiške doline in LAS Mežiške doline. Na dogodku je sodelovalo 17 najboljših mladih ekip iz vse Slovenije, pridružilo pa se jim je tudi več mednarodnih ekip. Aktivnosti, ki so se odvijale v okviru praznika mladih na Poljani pa niso bile zgolj tekmovalne narave ampak so bile namenjene spoznavanju, druženju in zabavi ob ohranjanju tradicionalnih kmečkih opravil, ki predstavljajo tudi del vrednot in tradicij območja Mežiške doline.

Poleg kmečkih iger so člani društva organizirali in izvedli štiri izobraževalna srečanja za mlade kmete ter mlade s podeželja. Srečanja so bila organizirana na kmetijah, kjer so udeležencem omogočili tudi ogled dobrih praks ter izmenjavo znanj in izkušenj. Operacija se je zaključila z okroglo mizo na kateri so mladi s podeželja svoja spoznanja in predloge iz štirih srečanj posredovali lokalnim odločevalcem.

 

Več novic